Kratka povijest Zdenke sa fotkama iz 60- tih i 70 – tih

Kratki prikaz povijesti mljekarske industrije »Zdenka« Veliki Zdenci

l 001

Malu parnu mljekaru u Malim Zdencima osnovao je 1897. godine Matija Macašek. Kasnije je taj dio sela na raskrižju cesta Daruvar – Bjelovar i Grubišno Polje – Garešnica administrativno pripojen Velikim Zdencima.
Macašek se rodio 1870. u blizini grada Trenčina u Slovačkoj. Na područje Zdenaca došao je kao sitni trgovac. Sa svojom kompletnom radionicom i trgovinom na leđima prolazio je selima i gradovima i usput vršio sitne popravke i prodavao robu.

Slika20

Porijeklom Slovak dobro se snašao među zdenačkim Česima i tu je našao svoju drugu domovinu. Kao sposoban trgovac brzo je shvatio da tu žive napredni stočari i da se u Zdencima proizvodi mnogo mlijeka koje nitko ne otkupljuje. Kako je imao nešto gotovine, odlučio je da je investira u relativno sigurnu proizvodnju mlječnih prerađevina. Od nekog Juna kupio je kuću, koja je stajala na mjestu današnje tvornice i u njoj uredio parnu mljekaru.

Slika19

U mljekari se prerađivalo ljeti od 800 do 1000 litara mlijeka, a zimi 600 litara. Mlijeko se otkupljivalo u Velikim i Malim Zdencima, te Orlovcu i to uglavnom od Čelna jer se ostalo pučanstvo nije bavilo proizvodnjom mlijeka.

Slika18

Mlijeko se transportiralo u mljekarskim kantama seljačkim kolima. Zanimljivo je da su mlijeko iz sela Pavlovac, kamo nije vodio tvrdi put i kamo kola nisu uvijek mogla doći, dovozila posebno opremljenim kolicima dva psa bernardinca. U kolica su stale kante za 200 litara, a takva se količina u ono vrijeme nije smjela zanemariti.

Slika16

Kontroli kvalitete mlijeka se također posvećivala dužna pažnja. Mlijeko svakog proizvođača stavljalo se u epruvetu s brojem proizvođača. Poslije 6 sati stajanja moglo se prema gustoći i količini vrhnja ocijeniti kvaliteta mlijeka. Naročito u ljetnim mjesecima kontrolirala se i kiselost. Sve do pedesetih godina vozač mlijeka iz Imsovca, Stražanca i Brestovca kušao je mlijeko žlicom da bi ustanovio njegovu kiselost. Dakle, slabo i loše mlijeko nisu primali.

Slika17

U mljekari je kao izvor energije služio parni lokomobil, koji je pomoću različitih transmisija pokretao separator i stroj za izradu maslaca. Sav ostali inventar sastojao se od tri pocinčana bakrena kotla. Dva su bila kapaciteta 400, a jedan 200 litara. U njima se ručno prerađivala sirna masa.

Slika15

U mljekari se proizvodio trapist, grijer i jedna posebna vrsta sira. Proces proizvodnje bio je vrlo jednostavan. Od obranog mlijeka se proizvodio sir koji se tiještio u posebnim vrećama, a potom solio. Poslije mu se dodavala paprika i kumin, pa se stavljao u kace pokrivene drvenim daščicama i pritiskao kamenom. Sir se zalijevao sirutkom i tako sazrijevao pola, a ponekad i cijelu godinu. Kvaliteta gotovog sira ovisila je o duljini njegove zriobe; što je duže ležao »ukiseljen« to je bio bolji i kvalitetniji.

Slika13

Maslac se proizvodio u velikim komadima od 5 kg. Od sirutke su pokušali proizvoditi sir »brinzu«, koji je poznat slovački specijalitet. S proizvodnjom brinze se ubrzo prestalo jer nije pronašla kupce.
Osnivač prve mljekare u Zdencima umro je u 52. godini života.

Slika14

Kada je Matija Macašek umro, mljekaru je preuzeo njegov sin Josip, te je u mljekaru doveo iz Slovenije mljekara Josipa Polaka. U njegovo vrijeme počeo se proizvoditi i sir ementalac. Josip Macašek nije imao očeva iskustva ni spretnosti, a pored toga izbila je i svjetska ekonomska kriza, pa je mljekara stagnirala.

Slika12

Godine 1928. M a c a š e k je bio prisiljen prodati cijelo poduzeće. Novi vlasnik mljekare postao je trgovac Viktor Hrešić iz Čazme, koji je u to vrijeme imao trgovinu u Grubišnom Polju. On je mljekaru znatno proširio, a mlijeko počeo Otkupljivati i u drugim selima. Ipak ni ovako proširena mljekara nije donosila značajniji profit. Zbog ekonomske situacije sir nije nalazio kupaca, pa ga je jedno vrijeme na skladištu bilo toliko da se njime i ložilo. Rentabilno je bilo jedino tovljenje svinja, što je na kraju moralo izdržavati cijelo poduzeće.

Slika11

Za svojih putovanja u inozemstvo vidio je i strojeve za topljenje sira, pa je 1932. jedan takav stroj nabavio za svoju mljekaru. Prvi automatski stroj za umatanje topljenog sira Hresić je kupio 1938. godine i na njemu se proizvodilo sve do 1964. kada je izvršena velika rekonstrukcija

Slika10

Mljekara je nazvana »Zdenka« po kćerci Viktora Hrešića i postupno prerasla u mljekarsku industriju.
U mljekari se radilo od jutra do mraka i to u vrijeme Macašeka ljeti od 6 do 18 sati (podnevni odmor trajao je 2 sata), a zimi od 7 do 17 sati. U vrijeme Hrešića radilo se još više: ljeti od 5 do 22 sata (podnevni odmor trajao je 1 do 2 sata), zimi od 6 do 18 sati s podnevnim odmorom.

Slika9

Zahvaljujući uspješnoj propagandi topljeni sir »Zdenka« počeo se i izvoziti na Cipar, pa u Njemačku, Englesku i Ameriku.
Po završetku II svjetskog rata, tvornica je nacionalizirana, a vlasnik Viktor Hrešić otišao je u Čile, gdje je poslije nekog vremena umro.

Slika8

Mljekarska industrija se sve više razvijala. U tvornicu je pristizalo sve više mlijeka (1960. otkupljeno je više od 7,500.000 litara mlijeka). Zastarjeli strojevi nisu mogli udovoljiti povećanoj proizvodnji pa 1960. započinje velika rekonstrukcija mljekare. Iz proizvodnje su izbačeni kotlovi u kojima se sirilo mlijeko.
Uključivanjem u proizvodnju novih strojeva, počelo se s mehaniziranom proizvodnjom sira uređajem za kontinuiranu proizvodnju u holandskoj kadi i to prvi
puta od pasteriziranog mlijeka, jer su kupljeni pasterizatori za mlijeko i vrhnje. Također su iz proizvodnje isključene stare preše s utezima i uvedene nove, mehaničke. Hale su obložene pločama otpornim na kiseline i lužine, uveden je vodovod i uređen sanitarni čvor. Veći proizvodni kapaciteti traže i više sirovina, pa se ulaže i u dovoz mlijeka, umjesto u kantama mlijeko voze u cisternama.

Slika7

1966. zatvaraju se mljekare u susjednim mjestima, a mlijeko dovozi na preradu u Velike Zdence. Tada zapravo počinje prava industrijska proizvodnja. Go-dinu-dvije i kasnije prestaju s radom i veće mljekare u Garešnici, Hercegovcu, Lipiku i Virovitici.
1971. završena je izgradnja novog odjela za proizvodnju topljenog sira kapaciteta 6.000 tona godišnje, otvorena je linija prijema mlijeka kapaciteta 15.000 litara na sat te novi odjel pasterizacije mlijeka kapaciteta 10.000 litara na sat. Sustav prijevoza mlijeka obogaćen je novim autocisternama tipa »Jansky« pojedinačnog kapaciteta 6.000 litara.
1973. puštena je u rad tvornica za proizvodnju sirutke u prahu, kapaciteta 5.600 litara na sat. To je bio ujedno i prvi značajniji korak u rješavanju pitanja otpadnih voda.

Slika6

Uvođenje uređaja za hlađenje mlijeka na otkupno područje »Zdenke« započinje 1974. Prvo su ti uređaji postavljeni u Garešnici i Lipiku, a zatim i na cjelokupnom Otkupnom području.
Osamdesetih godina otkup mlijeka u »Zdenki« dostiže vrhunac, oko 52 milijuna litara, a zatim opada.
1985. udruživanjem 2 OOUR-a »Ilova-Žitoprerada« i »Kooperacija« iz RO »5. maj« iz Bjelovara u RO »Zdenka« stvorena je umjesto mljekarske, poljoprivredno-prehrambena industrija.

Slika5

Slika21

p 001

Mediji o Zdenki u novije vrijeme :

Privatizacija Zdenke pod kontrolom moćnika koji su je uništili
http://www.nacional.hr/clanak/13993/privatizacija-zdenke-pod-kontrolom-mocnika-koji-su-je-unistili

o 001

Privatizacija Zdenke i dijela HŽ-a
http://www.jutarnji.hr/privatizacija-zdenke-i-dijela-hz-a/253171/

IMG_1528

HFP prihvatio ponudu za Zdenku
http://www.banka.hr/hrvatska/hfp-prihvatio-ponudu-za-zdenku

IMG_1531

Zdenka povukla 18,3 milijuna kuna iz SAPARD-a i IPARD-a
http://www.banka.hr/?ezid=65861

IMG_1525

Brendovi našeg djetinjstva: Važno je zvati se Zdenka
http://www.jatrgovac.com/index.php?s=zdenka+sir

zde9

http://www.bjelovarskilist.hr/novosti/cetrdesetak-radnika-zdenke-u-neizjesnosti-strahuju-od-otkaza/

1011371_604859412882037_1374657246_n

Oglasi

2 odgovora na Kratka povijest Zdenke sa fotkama iz 60- tih i 70 – tih

  1. Ljubica Fleten napisao:

    Uzbuljivo,interesantno,poučno,živjela nam još dugo Zdenka !

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s