Državno natjecanje iz astronomije 2015.

Slika1

 

Državno natjecanje iz astronomije

Sudionici natjecanja došli su u Daruvar u 16 sati 5.5.2015. godine iz 12 hrvatskih županija. Nakon smještaja u hotel , podjela akreditacija i večere, krenuli su prema školi. Na natjecanju je sudjelovalo 69 učenika, 27 mentora i 20 članova Državnog povjerenstva. U 19,30 počelo je svečano otvaranje u OŠ Vladimira Nazora. Nazočnima su se obratili ravnateljica Vesna Štefanac, zamjenica gradonačelnika Daruvara Veronika Pilat, zamjenica župana bjelovarsko-bilogorske županije Tanja Novotni Golubić, tajnik Hrvatskog astronomskog društva Ivan Romštajn, predsjednik DP za natjecanje iz astronomije Dario Hrupec i, u ime Agencije za odgoj i obrazovanje, tajnica DP Sonja Burčar. Nakon pozdravnih govora održan je prigodni program koji su pripremili učenici i učitelji škole. Učenica Ella Moulis otvorila je natjecanje. U 21 sat održan je sastanak DP u hotelu Termal .

Fotografija0437

6.5.2015. u 8,30 učenici osnovnih škola brane svoje istraživačke radove pred članovima DP. Svaki razred je smješten u posebnu učionicu. Za to vrijeme učenici i mentori srednjih škola imaju organiziran obilazak i šetnju gradom u organizaciji Turističke zajednice Daruvar-Papuk. U 12 sati organizirano promatranje Sunca u organizaciji AD Kumova slama Daruvar. U popodnevnim satima učenici srednjih škola brane svoje istraživačke radove, a osnovnoškolci su u razgledu i obilasku grada. Članovi DP pažljivo ocjenjuju prezentacije i plakate učenika i dodjeljuju im bodove koji se potom pribrajaju bodovima koji su učenici dobili nakon  županijskog natjecanja. Dio članova DP sortira nagrade za učenike. Sponzori su:  grad Daruvar, AD Kumova slama Daruvar, Zvjezdarnica Zagreb i Nakladnička kuća Školska knjiga. Svim učenicima humanitarna skupina izradila je srca, a svi mentori su dobili prospekte o gradu. Dok se još zbrajaju bodovi i određuje poredak, Dario Hrupec drži predavanje za sve sudionike pod temom: Činjenica, hipoteze, teorija – elementi znanstvene pismenosti. Zadovoljni predavanjem odlazimo prema hotelu gdje se objavljuju privremeni rezultati. Zatim slijedi rješavanje žalbi, te okrugli stol članova DP i mentora. Zaključci su da mentorima treba pomoći pri izboru tema iz kojih učenici imaju istraživačke radove te da treba organizirati seminare za mentore gdje bi se upoznali s načinom provođenja istraživačke metode. Promatranje predviđeno za 21,30 nije održano zbog lošeg vremena, ali uskočio je neumorni, Daruvarčanima dobro znan, Korado Korlević s predavanjem o Križevačkom meteoritu koje je zadovoljilo sve prisutne.

11188230_10205002014704151_5619323951196526926_n

7.5. rano ujutro ispisujemo pohvalnice za prva tri mjesta i žurimo natrag u hotel na dodjelu nagrada najboljim učenicima u svim konkurencijama. U petom razredu pobjeda odlazi u Veliku Goricu, šesti, sedmi i osmi razred osvajaju učenici iz Samobora. U 1. i 2. razredu srednje škole pobjedu odnose učenici iz zagrebačke XV. Gimnazije. Pobjeda u 3. razredu odlazi u Pazin, a u četvrtom razredu pobjeda odlazi u Split. Među prva tri učenika plasman su ostvarili učenici iz Siska, Slavonskog Broda, Koprivnice, Šibenika i Zagreba. Učenik naše škole Dorijan Popovački odlično je predstavio svoj rad u konkurenciji petih razreda. Nakon podjele priznanja, zahvalnica i pohvalnica učenicima, mentorima i članovima DP, osam najboljih učeničkih radova, iz svakog razreda po jedan, započeli su  svoje prezentacije .

Slika6

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s