Roman Brajša – Sunčeva aktivnost i njezin utjecaj na Zemlju

Uvodne informacije o predavaču i predavanju .

U uvodnom dijelu predavanja predavač nas je upoznao da Sunčev ciklus traje 11 godina , postoje kratkotrajne i dugotrajne promjene , ali da su pravilnosti povremeno narušene . Same sunčeve pjege mogu biti veće od Zemlje .

Sunčeve pjege su tamne jer su hladnije od ostatka temperature Sunca , granulacija je naziv za zrnati izgled Sunca .

Samuel Heinrich Scwabe je 1850. godine slučajno otkrio sunčeve cikluse dok ih je Alexander von Humboldt precizno opisao u svojoj knjizi Cosmos .

Rudolf Wolf je ustanovio formulu kojom računamo relativni broj sunčevih pjega ( 1957. godine je bio najjači ciklus )

 

Od 1635. do 1715. godine nije bilo sunčevih pjega što se naziva Maunderov minimum , a to se može povezati sa malim ledenim dobom , što je predavač povezao sa slikom koju je u to vrijeme naslikao Bruguel – Lovci u snijegu , a koja prikazuje zaleđena jezera u Nizozemskoj . Međutim mi ne možemo sve jednoznačno promatrati jer u isto vrijeme temperatura na Bliskom istoku je bila vrlo velika .

Majanska civilizacija doživjela je propast između 800. i 1000. godine , zbog suša koje su uzrokovale glad , a to je bilo razdoblje srednjevjekovnog maksimuma Sunca . Predavač je zatim pričao o bipolarnom sustavu sunčevih pjega koje se prikazuju leptir dijagramom . Upoznao nas je sa važnošću metereološke prognoze za putovanja u Svemir . Pričao je o sunčevom vjetru , koroninom izbačaju i nastanku polarne svjetlosti .

Kada je Sunce u maksimumu ima jači sjaj , pričao je o neobičnosti trenutnog sunčevog ciklusa , da na bazi izotopa c14 možemo odrediti sunčeve aktivnosti u zadnjih 12000 godina .

Povela se rasprava prelasku ljudi sa lovaca i sabirača na one koji obrađuju zemlju i kako se to otprilike može pronaći na pet dijelova na Zemlji ( Kina , Indija , Bliski istok , Sjeverna i Južna Amerika ) a sve se to može povezati sa jačinom sunčeve aktivnosti .

Pred kraj predavanja predavač nas je upoznao sa par knjiga koje bi vrijedilo pročitati a među njima se posebno ističe knjiga Arnolda Bernza Budućnost svemira.

 

Profesor je na kraju predavanja dobio zasluženi pljesak i diplomu  .

 

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s